Bredband

Nyheter

Skriv ut

Återbetalning av grävavgifter

Skriven av Anders Boström on .

fibreoptic160Efter ett drygt års tjatande har vi till slut fått besked från Utsikt om att vi ej behöver betala trafikverksavgiften för sträckan mellan brunn 3 och 4 (längs asfaltsvägen). Detta innebär att alla räkningar nu är betalda och vi kan summera våra kostnader och avsluta vårt bredbanskonto.

Projektet gick med ett överskott på drygt 44000kr som kommer att återbetalas omgående.

Vi fakturerade ett uppskattat andelspris på 850kr. Nu när allt är betalt hamnar det verkliga andelspriset på 650kr. Dvs 200kr per andel kommer att återbetalas vilket innebär från 1000kr för de som har 5 andelar upp till 2000kr för de med 10 andelar.

Avgiften till byalaget blev alltså (efter återbetalning) mellan 3250kr och 6500kr.

Den fråga man oftast får från ollika håll är vilken totalkostnaden blev för hushållen i Ringstorp och inklusive Utsikts avgifter blev det alltså mellan 10240kr och 13490kr beroende på var man bor. Till detta tillkommer grävning på egen tomt som kan kosta allt från blåsor i händerna upp till ett par tusen kronor. De som bor längre än 1km från Utsikts avlämningspunkt har dessutom fått bekosta den extra grävningen från sista brunnen själva.

Skriv ut

Nu glöder det i fibern!

Skriven av Anders Boström on .

champagne-150Resan har stundtals känts lång men nu är det äntligen dags att korka upp champagnen för nu är bredbandet igång på riktigt i Ringstorp!

Det återstår några dagar tills alla konvertrar är färdiginstallerade men det känns oerhört kul att kunna rapportera att vi äntligen är i mål! Denna uppdatering av hemsidan är gjord via fiber-nätet!

Det är värt att notera något som inte var helt uppenbart ens för en som jobbat drygt 20 år i IT-branchen. Datorn ska anslutas till port 4 på fiber-konvertern (Svart, märkt IP-TV / Bredbands-TV). Ansluter man den till port 2 (Röd, märkt Internet) som i mitt tycke verkar lite mer logiskt så fungerar det inte, i alla fall inte hemma hos mig!

Det räcker med en titt på nedanstående resultat från bredbandskollen som jag nyss mätte upp från Lövhult för att alla Utsikts förseningar ska vara förlåtna!

Fiber-628

Uppdaterat 2011-04-21: Nu efter en vecka har hastigheterna sjunkit till ca 80Mbit/s i vardera riktningen men det får väl ändå anses som fullt acceptabelt. Det går tydligen väldigt segt att få tjänsterna aktiverade för de som inte varit ute i god tid med sina beställningar, räkna med en till två veckor...

Uppdaterat 2011-04-26: På de inkopplingar som görs nu fungear det tydligen som det ska med portarna, Port 2 = Internet, så det var nog bara vi som var först ut som fick det omkastat.

Skriv ut

Den 11/4 påbörjas konverterinstallationerna!

Skriven av Anders Boström on .

HulaGirlDet kom precis ett glädjande mail från Utsikt om att de tänker påbörja konverterinstallationen hos oss i Ringstorp den 11/4!

Smile

Utsikt kommer den 28/3 att skicka ut information till alla om när de kommer och gör installationen hos var och en och räknar med att kunna göra ca 7 installationer per dag.

Om man inte kan vara hemma dagen då konverten ska installeras får man lämna nyckeln till någon granne som kan släppa in dem.

Installationen i Ringstorp beräknas pågå mellan den 11/4 och den 19/4. Så fort konvertrarna är installerade ska det gå att beställa ett abonnemang från operatörerna i stadsnätet, dvs då går det äntligen att få lite blink i fibern!

De har även poängterat att det är viktigt att man inte missar tiden och att fibern ska vara framdragen och klar till den plats inne i huset där konverterinstallationen ska ske (de drar ingen fiber inne i huset), annars blir man tvungen att invänta ett uppsamlingsheat där ev. även extra kostnader kan tillkomma.

Uppdaterat 2011-03-31: Budningen gick ju planenligt så det ser ju lovande ut! Alla bör ha fått en lapp med installationsdatum för konvertern nu. Så då är det bara att beställa tjänsterna. Jag har provat att beställa både bredband och telefoni och det gick bra (att beställa, hur det går med leveransen återstår ju att se). Såg att några leverantörer hade kampanjerbjudanden som går ut nu i dagarna så det kan kanske löna sig att vara snabb.

IP-TV (från Canal Digital) verkar tyvärr inte gå att beställa ännu, åtminstone inte via WEB:en, det blir tvärstop när man fyller i vårt postnummer.

Jag har fått en del frågor om vilken tjänsteleverantör man bör välja men det går nog inte att ge något bra svar på, så jag kan bara rekommendera att man läser igenom de olika tjänsteleverantörernas erbjudanden på deras hemsidor och jämför vilket som passar det egna behovet bäst. Det enda tips jag kan ge är nog att man bör välja minst 10Mbit/s.

Uppdaterat 2011-04-01: Samuel har ringt och kollat med Canal Digital och man kan inte beställa IP-TV förren konvertrarna är installerade och aktiverade. F.n kan de tyvärr inte erbjuda någon inspelningsbar HD-box men det är på gång till kvartal två.

Uppdaterat 2011-04-12: Konverterinstallationerna tycks flyta på enligt plan (fick min installerad igår 11/4) men några tjänster har det inte dykt upp i fibern ännu trotts att dessa varit beställda sedan länge. Har även ringt felanmälan hos den operatör jag valt som skulle kolla upp varför det inte blivit aktiverat och fick efter ett tag besked via SMS om att det ska aktiveras idag så vi får väl se om man får anledning att korka upp champagnen framåt kvällen...