Bredband

Skriv ut

Fiberprojektet är klart!

Skriven av Anders Boström on .

fibreoptic160

Åtminstonne delvis ur vårt "Byalag-perspektiv" men vi väntar med Champagnen tills det börjar blinka i fibern!

Vi har nu fått in och betalt alla fakturor. Projektet är slutredovisat till Länsstyrelsen och vi har fått  deras beslut om Byalag NGA stöd.

Kalkylen på bredbandsidan är uppdaterad med en flik där man kan se alla kostnader och hur stort stödet blev mm. Sammanfattningsvis har projektet så här långt gått med ett överskott på: 44 842kr (om jag räknat rätt).

Anledningen till överskottet är att så gott som alla poster blev billigare än beräknat samt att några fler hoppade på efter att kalkylen gjordes (ökade intäkter).

Det som återstår att betala är en avgift till Trafikverket för grävningen längs asfaltsvägen (väg 768) genom samhället. Den kostnaden är uppskattad till 16 500 kr inkl moms, men kan bli lägre.

Tyvärr lär det dröja innan den fakturan dyker upp (när sa man så om en faktura senast) så vi blev tvugna att göra vår sluredovisning utan denna eftersom redovisningen skulle vara klar innan årsskiftet. Dvs vi får inget bidrag för den delen av kostnaden.

Vi kommer att invänta att fiberblåsningen ska bli klar så att inga oförutsedda utgifter uppstår. Sista budet är att de ska börja blåsa igen i slutet av denna vecka (v49), men osvuret är väl bäst antar jag. Om inga oförutsedda utgifter skulle uppstå planerar vi att efter fiberblåsningen är klar återbetala 100kr / andel, dvs 500 kr - 1000 kr / fastighet beroende på antalet andelar.

Resten av pengarna måste vi behålla tills Trafikverkets faktura anländer (troligtvis inte förren fammåt våren).

PS. Om ni ser att det börjar röra sig fiber-blåsare från Utsikt i sammhället frammåt slutet av veckan kan det ju vara bra att gräva fram slangstumpen vid huset ur snön så att de lättare hittar den.

Uppdaterat 8/12: Idag är fiberblåsningen igång igen! Brunn 5 blåstes idag, brunn 3 är ju klar sedan tidigare och brunn 2 ska vara påbörjad, Åtminstonne en av Utsikts brunnar (B) ska vara klar. Brunn 4 & 6 vet vi inte statusen på.

Uppdaterat 9/12: Även om fiberblåsningen nu har kommit igång har vi tyvärr idag fått information om att fiberkonvertrarna i fastigheterna sannolikt inte kommer att kopplas in innan årsskiftet.